LTL-skolans historia

September 2007

LTL grundas av Andreas Laimböck

Andreas föddes i Frankfurt och kom först till Kina 1999 varpå han började studera mandarin i Peking 2002. Efter att ha arbetat för olika internationella medicinska företag i Peking fortsatte han att studera mandarin själv och hjälpte nyanlända vänner att organisera sina kurser i kinesiska. Visa mer »

After many failed attempts and many stories of slow progress and bad organization, the lack of a reliable Chinese language school offering high quality Mandarin instruction became quite apparent.

Efter många misslyckade försök och många berättelser om långsamma framsteg och dålig organisation blev bristen på en pålitlig kinesisk språkskola med högkvalitativ utlärning av mandarin ganska uppenbar.

Under 2007, medan han bodde i en vacker Hutong i gamla Peking, beslutade han sig för att starta en kinesisk språkskola för att ändra det. Lektionerna hölls först i ett kafé i Pekings centrala finansdistrikt, tvärs över gatan från där vi befinner oss idag.

Den ursprungliga planen var att kalla skolan ”Spaghetti Chinese” men tack och lov övertygade en vän med lite mer marknadsföringserfarenhet honom att använda LTL (Live The Language) istället.

Idag bor Andreas i Peking och är fortfarande ägare och chef för LTL Mandarin School.

Andreas 2017
Januari 2008

Vår första studierektor: Tina Xiang

Efter att ha arbetat i fyra år som lärare i kinesiska själv beslutade Tina att ta på sig utmaningen att bygga upp det kinesiska lärarteamet för LTL. Hennes första beslut var att inte anställa lärare på deltid då de flesta andra kinesiska språkskolor gjorde det under den tiden. Utan valde i stället att erbjuda heltidsarbetsavtal. Visa mer »

Dessa kontrakt innefattade stabila löner och fullständiga socialförsäkringspaket med års-, sjuk- och mammaledighet samt hälso-, pensions- och arbetslöshetsförsäkring. Då var detta mycket ovanligt, men erbjudandet visade sig vara ett starkt incitament. Inom några månader hade vi Pekings bästa och mest erfarna lärare i kinesiska som arbetade för oss.

Tina arbetade som vår studierektor i Peking fram till 2013 då hon tog ett års mammaledighet. Därefter flyttade hon med sin lilla dotter tillbaka till sin hemstad Chengde för att leda vårt kinesiska lärarteam där.

Idag är Tina vår studierektor i Chengde, och älskar fortfarande att undervisa så hon undervisar även själv elever i vårt program med immersion i kinesiska.

Tina med lärarteam 2011
April 2009

Den första skolan i Peking

Efter fem månaders bygge och renovering samt oändliga samtal med alla typer av människor flyttade vi äntligen in i vårt första hem i april 2009. På våning 16 i byggnaden ”Sunshine 100” mitt i Peking  Vi hade fyra klassrum, ett kök, lunchområde, litet kontor och en vacker balkong med utsikt över Peking. Visa mer »

Våra inredningsarkitekter Liang Min från Beijing Institute of Technology skapade en mycket ljus miljö som snabbt blev vårt och våra studenters hem.

Hon beslutade också att täcka alla klassrumsväggar med glas så att de också kunde användas som whiteboardtavla. Detta gjorde det möjligt för lärare att röra sig i klassrummet och passade vår interaktiva och energiska undervisningstil.

Liang Min fortsatte att utforma alla LTL-språkskolor, inklusive den första skolförlängningen den på våning 19, den nya på våning 29 och vår skola i Shanghai. Idag bor och arbetar hon i Milano i Italien.

Renovering inför första skolan på våning 16
Juni 2009

Vår första värdfamilj

Från starten hade LTL alltid handlat om att skapa en fördjupande miljö för studenter som vill lära sig kinesiska så snabbt som möjligt. Men på den tiden var de flesta av våra elever utlänningar som redan bodde i Peking och endast studerade mandarin deltid efter deras arbete. Visa mer »

Våra lärare åkte till deras hem eller kontor för att undervisa i mandarin några gånger i veckan efter arbetet. Detta innebar att vi bara hade begränsade möjligheter att hjälpa dem att fördjupa sig i en kinesisk språkmiljö och bara några timmars undervisning i veckan räckte inte för snabba språkframsteg.

Men 2009 hade vi vuxit tillräckligt för att börja fokusera på vårt huvuduppdrag: program med snabba språkframsteg för studenter som kommer till Kina för heltidsstudier. Detta innebar att erbjuda mycket mer än bara språkkurser, som t.ex. värdfamiljer, visum, sociala evenemang och support dygnet runt som är avgörande för ett framgångsrikt program. Vårt första år vi började erbjuda detta var 2009. Då hade vi totalt tre elever som kom för heltidsstudier i Kina. Den första (Susanne från Tyskland) anlände i juni och bodde hos vår första värdfamilj i Peking i två månader. Herr och fru Zhang var ett pensionerat par som bodde i byggnaden mittemot vår skola och vänner till en farbror till en av våra lärare. Deras son hade gift sig och lämnat hemmet så att de hade ett ledigt rum och gott om ledig tid. Herr och fru Zhang hade aldrig varit utomlands, kunde inte tala ett ord engelska och hade aldrig haft någon kontakt med utlänningar. Det var en spännande upplevelse för alla. Efter att ha löst de ursprungliga utmaningarna älskade både Susanne och familjen Zhang det.

Susanne fixk sin HSK-examen och kom tillbaka till LTL nästa år. Zhang förblev en LTL värdfamilj fram till 2013 när de flyttade till en annan stad för att vara närmare sin son och barnbarn.

William med värdmamma Su i Peking
Januari 2010

Det kinesiska immersionsprogrammet

Vi hade alltid vetat att för att uppnå snabba språkframsteg måste vi få våra elever att prata mandarin inte bara under utan även utanför lektionstid. Vi lyckades bra med att få våra elever att tala mycket kinesiska under lektionstid och träna hemma med sin värdfamilj. Visa mer »

Men under pauser, sociala evenemang och under nattlivet i Peking var det alltid mycket frestande att tala engelska med andra studenter, expats eller kineser som kunde engelska.

Eftersom vi visste att detta var inte var idealiskt, testade vi många olika saker, inklusive ett språklöfte där elever lovade att inte tala något annat än mandarin. Resultaten var inte tillfredsställande. Eleverna lärde sig varandras grammatiska misstag. Eftersom Peking är en internationell stad med en stor utlandsbefolkning, internationellt nattliv och allt fler engelsktalande blev det uppenbart för oss att en total immersion skulle inte vara möjligt i den här staden.

Så vi började leta efter den perfekta staden för immersion för att lära oss mandarin i. Detta var mycket svårare än vi först hade förväntat oss. Utanför Nordöstra Kina talade lokalbefolkningen mycket starka dialekter som gjorde immersion för en elev som studerar standardmandarin omöjlig. Alla de större städerna i nordöstra Kina var städer som hade stor representation av expats med många möjligheter att tala engelska och de mindre städerna var ganska dystra industristäder, för att inte tala om att de även hade temperaturer på minus 40 grader under vintern.

Men så till slut, efter mycket resor och forskning hittade vi äntligen vår perfekta stad för ett komplett fördjupningsprogram: Chengde.

Kinas gamla sommarhuvudstad var födelseplatsen för mandarin och standardkinesiska 普通话 upprättades i enlighet med folkrepubliken som standard i Chengde 1952. Det som gjorde staden än mer lämplig för immersion var att den inte hade något samhälle av expats och ingen där kunde engelska. Samtidigt var Chengde också en vacker stad med ren luft, belägen i bergen, ett UNESCO världsarv och hem för gamla kejserliga sommarpalatset med fantastiska vandrings- och utomhussportsmöjligheter. Med en, i kinesiska mått mätt blygsam, folkmängd på en halv miljon människor erbjöd staden ändå alla bekvämligheter som kan finnas i en storstad och lokalbefolkningen var känd för sin gästfrihet.

Maj 2010

Vår första elev i Chengde

Den 25 maj 2010 åkte vår första student till Chengde för att studera och bo med en värdfamilj. Redan nästa dag anlände två mycket bekymrade ombud från stadsfullmäktige i Chengde till värdfamiljen för att diskutera situationen. De hade inte sett en utlänning bor i deras stad sedan andra världskriget och var mycket osäkra på hur man skulle hantera situationen. Visa mer »

Efter otaliga möten, telefonsamtal och flera dagar med överläggningar beslutade de äntligen att det inte var något fel med att någon kommer till Chengde för att lära sig mandarin. Vi fick fortsätta programmet. Vi hade inte förväntat oss hur lite till och med stadsfullmäktige i Chengde verkligen visste om utlänningar och det var en spännande tid för oss alla. När allt väl hade kommit till ro var det tre veckor långa programmet en enorm framgång och det blev mycket uppenbart hur mycket snabbare elever kan lära sig mandarin i en miljö med total immersion.

Fram till idag är våra elever de enda utlänningarna som bor i Chengde. För att säkerställa en fullständig upplevelse av immersion har vi aldrig mer än tio utlänningar där samtidigt. I en stad med 500 000 människor är chansen att stöta på en av de andra nio eleverna ganska liten. Stadsfullmäktige idag är mycket stödjande och båda tjänstemän som kom för att besöka vår första elev bad senare själva om att få bli värdfamiljer.

Immersion i Chengde
Juni 2011

Skolutvidgningen

Lite i taget byggde vi vårt rykte som platsen att gå till för elever som ville få en immersion i det kinesiska språket och förbättra sin mandarin snabbt. Som ett resultat började vi få slut på klassrum och var tvungna att bygga en skolförlängning med ytterligare sex klassrum på våning 19 i samma byggnad.

Vi behöll förlängningen fram till 2014 då vi flyttade in i vår nya Peking-skola på våning 29 i samma byggnad.

September 2011

Den första praktikanten

Vi insåg att många av våra elever inte bara ville lära sig mandarin, utan också få arbetslivserfarenhet i Kina. Eftersom vi var lärare i kinesiska till många internationella företag redan, hade vi mycket goda kontakter till HR-avdelningarna och började erbjuda våra program med praktikplats i Kina.

Idag kombinerar de flesta praktikanter studier av mandarin med att arbeta hos ett företag i Peking eller Shanghai.

November 2011

Zhongwen ansluter sig till LTL

Zhongwen blev en del av teamet i LTL Chengde i november 2011. Innan LTL kom till stan fanns det inga möjligheter att undervisa mandarin i Chengde eftersom det inte fanns några utlänningar i staden. Visa mer »

Zhongwen hade dock alltid varit övertygad om att lära ut mandarin var hennes öde och det trodde nog hennes föräldrar också när de valde hennes namn: 仲文 (Zhongwen) som uttalas på samma sätt som 中文 (Zhongwen – Mandarin).

När hon hörde om en kinesisk språkskola som öppnade upp, sökte hon omedelbart och blev snabbt en av våra mest värdefulla teammedlemmar.

Zhongwen är idag vår skoldirektör i Chengde och är i mångt och mycket hjärtat och själen för LTL där. Hon organiserar lektioner och värdfamiljer, hjälper elever att få lokala vänner, organiserar vandringsresor och finns alltid där när någon behöver hjälp. Även efter alla dessa år hämtar hon fortfarande upp alla elever från tågstationen själv.

Zhongwen forsränning med elever
September 2012

Alexander Krasnov ansluter sig till LTL

Alex blev anställd som studentrådgivare 2012. Då organiserade han alla språkprogram i kinesiska på heltid för elever i LTL Peking och Chengde. Han fortsatte att göra det fram till 2016, då han flyttade till Shanghai för att bli vår skoldirektör för LTL Shanghai. Visa mer »

Alexander är en språkentusiast och polyglot som talar 11 olika språk inklusive naturligtvis flytande mandarin. Han driver fortfarande skolan i Shanghai idag och bor med sin kinesiska fru i Xuhui-distriktet bara en kort promenad från vår skola i Shanghai.

December 2012

Första sabbatsåret

Luke var vår allra första elev som genomförde ett helt sabbatsår i kina. Han började som en nybörjare och under ett år tog vi honom till HSK 6 med en värdfamilj och ett program med immersion i kinesiska. Visa mer »

Vi hade alltid tänkt att det skulle vara möjligt att få en elev att uppnå HSK 6 inom loppet av ett år. Med ett välplanerat program, inklusive värdfamilj, immersion och välundervisade intensiva lektioner. Men Lukes program var första gången vi genomförde vår teori i praktiken, och det var fantastiskt att se det fungera i verkliga livet.

Idag erbjuder vi många olika alternativ av sabbatsår för elever i Kina. De är alltid skräddarsydda och kan innehålla många olika komponenter från språkkurser, program med immersion, flera städer och praktikplatser.

Men de som följer samma väg som Luke är de mest fascinerande för oss. Att se en student som anlände till Kina knappt kunna säga ”ni hao” och sen lämna Kina med ett HSK 6-certifikat ett år senare är en fantastisk upplevelse.

Luke under sabbatsåret i Kina
Maj 2013

Våra första delade lägenheter i Peking

LTL handlar om immersion, men vi var tvungna att inse att vissa elever ville ha mer frihet och inte ville bo hos en värdfamilj. Vi bestämde oss för att börja erbjuda delade lägenheter som alternativ i Peking. Här hade elever full integritet, men bodde fortfarande med kinesiska lägenhetskompisar. Visa mer »

De delade lägenheterna låg också i en väldigt kinesisk del av Peking. Trots att det bara är fyra tunnelbanestopp från vår skola i centrala Peking bor mycket få utlänningar i det området.

Förutom en ny bargata som utvecklades bredvid Grand Canal som flyter strax söder om området, har inte mycket förändrats i området och våra delade lägenheter finns fortfarande där idag.

Maj 2014

Den nya skolan i Peking

I takt med att ryktet om oss spreds började vi få slut på klassrum igen och behövde större utrymmen. Vi ville inte lämna vårt centrala läge i centrala Peking, så vi började titta på att flytta in i våning 29 och 30 i samma byggnad. Visa mer »

De två våningarna är förbundna med en trappa så att vi äntligen kunde ha alla LTL-klassrum tillsammans på ett ställe igen. Efter att vi hade sett hur viktig vår skolbalkong var för elever att mingla och snabbt få vänner, ville vi definitivt ha en plats med en trevlig uteplats igen.

Det stora taket på 70 kvadratmeter ovanpå våning 30 med fantastisk utsikt över hela Peking avgjorde affären för oss. Och efter fem månader av renoveringar, och massor av problem med byggföretaget, flyttade vi in i våra nya lokaler. Medan de flesta andra skolor drevs ut från centrum på grund av de enorma hyreshöjningarna de senaste åren, hade vi tur eftersom vi hade köpt lokalerna innan priserna blev galna och kunde stanna kvar mitt i stan.

Activities on LTL Beijing Rooftop
Learn Chinese in Shanghai with LTL
April 2016

LTL Shanghai

Under årens lopp har vi blivit tillfrågade otaliga gånger om vi kunde erbjuda kurser i kinesiska i Shanghai. Men vi var alltid oroliga för om det skulle vara möjligt att tillhandahålla samma enastående kvalitet som vi hade blivit kända för när vi arbetade i en stad så långt borta. Visa mer »

Under 2015 beslutade sig dock vår långvarige LTL-teammedlem Alexander Krasnov för att flytta till Shanghai. Detta var äntligen vår chans att föra vår utbildning i kinesiska och expertis inom immersion till en annan stad.

Precis som i Peking byggde vi vår skola i Shanghai mitt i staden och behöll samma koncept med grupplektioner med små klasser, massor av sociala tjänster, support, värdfamiljer, praktikplatser  och delade lägenheter med fokus på snabba framsteg i det kinesiska språket.

LTL Shanghai har varit mycket framgångsrik och med åtta klassrum idag är LTL Shanghai fortfarande lite mindre än LTL Peking, men skillnaden är inte så stor längre.

Lobby i Shanghai
Januari 2017

Våra första flerstadselever

När vi nu hade tre skolor. En i Shanghai, en i Peking och en i Chengde beslutade vi oss för att erbjuda ett program för att lära sig kinesiska i flera städer program för att studera kinesiska i flera städer som gjorde det möjligt för studenter att uppleva tre mycket olika städer under ett och samma program. Visa mer »

Alex och William var två vänner från Storbritannien som bestämde sig för att tillbringa nio veckor av sitt sabbatsår för att studera mandarin i Kina och var våra första deltagare i programmet för studier i flera städer. De började med tre veckor i internationella Shanghai där det är lätt att komma tillrätta i Kina, flyttade till det lite mer traditionella Peking i ytterligare tre veckor och avslutade med total immersion i Chengde. I alla städer bodde de hos en värdfamilj och tog det intensiva alternativet med fyra timmar grupplektioner plus ytterligare två timmar med privatlektioner i kinesiska per dag. Båda tog sig från fullständig nybörjarnivå till HSK 2 inom dessa nio veckor och hade inom bara två månader lärt sig mer om Kina än många gör under hela sin livstid.

Programmet var en enorm framgång och idag är multi city-programmet ett av våra mest populära alternativ. Speciellt bland elever som vill komma till Kina under en längre period, ofta på ett sabbatsår före eller efter universitetet, väljer att studera i två eller tre olika LTL-skolor under sitt kinesiska program.

William vid skolmiddagen Peking
HELGDAGAR I TAIWAN
Juli 2018

LTL Taiwan föds

Vår första elev i Taiwan påbörjade en fyra veckors heltidskurs i mandarin i Taipei. Visa mer »

Chinese in Taiwan
LTL-eleven Andy avancerar sin affärskinesiska i Taiwan

Andy var från USA och hade taiwanesiskt härstamning. Han besökte Taipei ofta för affärsresor och växte upp med att tala lite mandarin hemma.

Då han redan kunde grunderna var hans huvudsakliga mål att känna sig säker att kunna tala mandarin i affärssituationer.

Han tog privatlektioner fyra timmar om dagen och gjorde framsteg mycket snabbt.

Andy skrev också om sin erfarenhet av att studera på LTL Taipei, som du kan hitta på vår webbsida speciellt tillägnad åt lektioner i kinesiska i Taiwan.

LTL Taiwan har vuxit snabbt sedan dess och har i år blivit en av våra mest populära studiedestinationer, både på grund av den fantastiska skolan och lärarna vi har där men också för att Taipei bara är en riktigt cool, trevlig och vänlig stad att lära sig mandarin i.

LTL Beihai
December 2018

LTL Beihai föds

Ytterligare ett år och ytterligare expansion. Beihai är en stad som inte är så känd. Tro det eller ej, men många kineser känner inte ens till den. Denna pärla befinner sig på sydkusten i Kina och har några av de finaste stränderna i landet. Visa mer »

Chris and Teacher Anna
Chris och läraren Anna

Beihai är en fascinerande plats som erbjuder en extremt billig livsstil, ett brett utbud av accenter och några av de finaste stränderna i hela Kina.

Medan våra lokala vänner är på väg ner till den allt mer trånga ön Hainan och Sanya, beslutade vi oss för att avvika från turistströmmen lite åt väster vilket har lönat sig enormt i form av några mycket glada studenter och en unik upplevelse med verklig immersion i kinesiska.

Vår första student i Beihai var Chris som kom hela vägen från Irland för att studera i 3 veckor i Beihai.

Vår underbara programchef och lärare i Beihai, Anna, tog hand om Chris och gav honom en unik inblick i livet i Beihai. Anna tar nu hand om alla våra elever i Beihai.

Det hjälper verkligen att hon är därifrån!

På grund av de billiga levnadskostnaderna är våra kurser i Beihai mycket billigare än motsvarigheterna i Peking och Shanghai. Och de ger våra studenter något riktigt annorlunda.

Naturligtvis lämnade Chris Beihai som en mycket nöjd elev och var den första av förhoppningsvis många elever som tar denna ganska annorlunda väg att studera kinesiska i Kina!

 

xian
Maj 2019

LTL Xi’an föds

Ytterligare expansion? Lita på det! Tack vare många glada studenter och ett bra team beslutade vi att ta ytterligare ett steg i Kina, men var denna gång?

Xi’an är en stad som ofta förbises när människor besöker Kina, eller i annat fall bara hänvisat till på grund av Terrakottaarmén. Lita på oss när vi säger att Xi’an har mycket mer att erbjuda.
Visa mer »

Xi’an refereras ofta till som ett mini-Peking. Men vad menas med det?

När jämförelser görs mellan Peking och Shanghai så har Peking en kultur och historia som Shanghai helt enkelt inte kan matcha.

Då ska du åka till Xi’an, så kommer du upptäcka en stad som är otroligt jämförbar med Peking, bara i mycket mindre skala.

På grund av detta ville vi se till att vår nästa skola var här och i maj 2019 gjorde vi den drömmen till verklighet.

Med kurser nu tillgängliga i Peking, Shanghai, Chengde, Taipei, Beihai och Xi’an kan vi verkligen säga att vi kan förse elever som studerar kinesiska alla slags olika aspekter av livet i Kina.

  • Vill du ha verklig immersion? Åk till Chengde.
  • Vill du uppleva storstadslivet? Njut av Shanghai.
  • Vad sägs om en långsam livstakt på en mindre plats? Bege dig till Beihai.

Något för alla!

LTL snabb fakta

Ställ oss en fråga!
  • LTL Avatar Brendan Ryan
    Brendan Ryan , Student Advisor

    Välkommen till LTL Mandarin School!

    Hur kan jag hjälpa dig?